North Dakota


 

Severna Dakota je u prethodnoj deceniji  doživela privredni bum zbog dolaska velikog broja investitora i to se odražava na sve oblasti privrede i života ove države. Privredni bum je čini veoma interesantnom i sa aspekta radne snage i zapošljavanja jer se stalno narastajuće potrebe za radnom snagom ne mogu podmiriti postojećom radnom snagom lokalnog stanovništva pa su mnogi biznisi primorani da angažuju radnu snagu sa drugih lokacija u SAD, kao i studente na J1 Summer Work and Travel programu. Prosečna godišnja zarada u Severnoj Dakoti iznosi $70.000, a ako se zna da je prosek na nivou SAD nešto preko $42.000 godišnje, onda je više nego jasno koliko je ova država ispred ostalih gledajući godišnja primanja radnika. Severna Dakota ima najnižu stopu nezaposlenosti i najveći budžetski suficit od svih država u SAD. Pored finansijske, i bezbednosna situacija je veoma dobra. Stopa kriminala je medju najnižim u SAD, što je bitna činjenica za sve studente koji nameravaju leto da provedu živeći i radeći u SAD.

Lokacije :

Dickinson, North Dakota

Je grad u Severnoj Dakoti u kojem se najviše osetio privredni rast tokom poslednje tri godine, a važi i za jedan od pet gradova u USA sa najvećim privrednim rastom. Veliki broj restorana i hotela kao i sve veća potreba za radnom snagom govore u prilog tome. U ponudi ovog grada možete pronaći veliki novi sportski centar, zanimljive muzeje, a nedaleko od grada je i poznati Theodore Roosevelt National Park.

Bismarck, North Dakota
Je glavni grad američke države Severna Dakota i nalazi se u Burli okrugu. Nakon Farga, Bizmark je i sledeći najnaseljeniji grad Severne Dakote. Sam grad je u poslednjih nekoliko godina doživeo demografski i ekonomski rast, pa se broj manjih kompanija, trgovinskih centara i ugostiteljskih objekata koji su odabrali ovaj grad za svoju lokaciju znatno povećao.

Minot, North Dakota

Je planinski grad koji se nalazi u blizini granice SAD i Kanade. Turizam u ovoj državi doživljava “bum”. Sam gradić je turističi razvijen sa bogatom ponudom restorana i motela. Planinski predeli oko grada su veoma uređeni, sa izgrađenim biciklističkim i trim stazama pa gosti mogu da uživaju u dugim šetnjama i razgledanju predivnih krajolika. Sportske aktivnosti u kojima turisti mogu uživati su planinarenje, biciklizam, duge šetnje i još mnogo toga.

Pozicije na kojima su studenti zaposleni u  restoranima i hotelima u North Dakoti  su:

  1. Hostess – satnica $11-$12
  2. Busser – satnica $5-$10 + bakšiš (u proseku $50-$100 dnevno)
  3. Fast food –satnica $9-11$
  4. Dishwasher – satnica $10 -$13
  5. Prep cook – satnica $10- $13
  6. Houseman – Satnica $11 -13$
  7. Housekeeping – Satnica $11-$13